Balgat Cevizlidere Cad. No: 42 D:21

Çankaya / Ankara

Çağrı Merkezi

0 850 302 65 26

Bipolar bozukluk nedir?

Bipolar Bozukluk Nedir ?

Kişinin yaşam şartlarında oldukça ciddi sorunlara yol açar. Gerek yaşantısında gerekse kişiler arası iletişim alanında büyük zorluklara neden olan, ciddi bir ruh sağlığı hastalığıdır.
Depresyon dönemlerinde neşesizlik, enerji eksikliği, uyku ve iştah bozuklukları, düşüncelerde yavaşlama, özgüven eksikliği, cinsel isteksizlik ve iç sıkıntısı ortaya çıkabilirken mani döneminde ise tersi olarak, enerji fazlalığı, hareketlilik, çağrışımlarda ve konuşmada artış, aşırı özgüven ve karşı çıkıldığında öfkelenme, tablo ağırlaştığında da cinsel etkinliklerde ve para harcamada aşırılık dikkati çeker. Atak dönemleri dışında kişi normale döner. Bu ataklar yılda birkaç kez olabileceği gibi, uzun yıllar ataksız da geçirilebilir. Bazen özellikle mani döneminde aleyhinde bulunulduğu biçiminde şüphecilik olabilmekle birlikte olmayan sesler duyma ya da şekiller görebildiğini iddia edebilir.

Ataklar stres verici ya da heyecanlandırıcı yaşam olayları ile tetiklenebiliyorsa da rahatsızlığın oluşumu bütünüyle psikolojik etkenlere ya da kişilik özelliklerine bağlanamamaktadır. Bu nedenle tedavisinde ve yeni atakların önlenmesinde ilaç kullanımı birinci derecede önemlidir. Ancak destekleyici psikoterapi, düzenli uzman denetimi ve uygun takip kişinin yaşam kalitesini ve tedavide olumlu sonuç alınma oranını yükseltmektedir.

Bipolar Bozukluk Tedavisi

Bipolar bozuklukta atak sırasında uygulanan ve yeni atakları önlemede kullanılan ilaç tedavileri bulunmaktadır. Atakların tedavisinde ve yeni atakların önlenmesinde lityum tuzu ve sodyum valproat gibi ilaçlar doktor tarafından önerilebilir. Ancak bu ilaçlar kullanılırken mutlaka ilacın kan düzeyi ölçülür ve doz kişiye özel olarak hekim tarafından ayarlanır. Manik ataklarda daha çabuk sonuç almak için ek olarak sakinleştirici ilaçlar tercih edilirken, depresyon döneminde tablonun ağırlığına bağlı olarak değişik antidepresan ilaçlara da başvurulabilir. Antidepresan ilacın bipolar bozukluğu olan kişide bir manik atağı tetiklemesi olasılığı vardır, bu nedenle kişinin gereksinimi ile olası risk hekim tarafından değerlendirilerek hastanın yararına olan yönde tercih kullanılır. Tedavi programı o kişideki rahatsızlığın dönemi ve seyrine bağlı olduğundan özel olarak planlanır.

Bipolar bozukluk belirtileri

Bipolar bozuklukla ilgili en önemli belirti, hastanın sergilediği manik dönem ve hastalığın özelliği olarak kabul edilen bu durum; kesin tanı koyabilmek için gereklidir.

MANİK DÖNEM BELİRTİLERİ
Enerji ve motor hareket düzeyinde artış
Uyku ihtiyacında belirgin azalma hatta uyku gerekliliğini inkar etme
Yaygın dikkat dağınıklığı
Özgüven düzeyinde artış ve kendini olduğundan çok daha büyük görme
Keyif veren veya riskli olan davranışlara karşı artışı

DEPRESİF DÖNEM BELİRTİLERİ

Enerji düzeyinde belirgin azalma
Uyku ihtiyacında artış ve yorgun uyanma
Özgüven kaybı ve değersizlik hissi
Karamsarlık, umutsuzluk
Eskiden keyif alınan etkinliklerden keyif alamama hali
Ölüm ve intihar düşünceleri
İştah düzeyinde belirgin artış veya azalma
Açıklanamayan fiziksel ağrılar
Tüm bunlar depresyon durumunda ortaya çıkan yaygın belirtilerdir ancak bipolar bozukluk tanısı için yeterli değildir. Bipolar bozukluk tanısının doğru şekilde konulabilmesi için hekime başvurmanız gerekmektedir.

Bipolar Bozukluk Tedavisi

Bipolar bozukluğun ilk on yıllık sürecinde yaşanan hastalık dönemi sayısı ortalama 4’tür. Manik dönem yaklaşık birkaç ay sürerken depresyon dönemi 6 aydan fazla devam edebilir. Ataklar arası dönemde birçok kişi, normal duygu durumuna geri döner ve bu süreçte günlük yaşam aktivitelerinde herhangi bir aksaklık görülmez. Ancak kişilerin bu süreçte de hekim tarafından planlanmış olan tedaviye belirtildiği şekilde devam etmesi gerekir. Aksi takdirde atak dönemleri daha sık tekrarlayarak hastalığın seyrini kötüleştirebilir.

Bipolar bozukluk tedavisinin temelinde ilaç tedavileri ile eş zamanlı olarak planlanan psikoterapi uygulamaları yer alır. İki tedavi seçeneği de tek başına yeterli değildir dolayısıyla hastaya en yararlı tedavi planının hekim ve hasta tarafından ortaklaşa hazırlanması gerekebilir.

Bipolar bozukluk testi

Herhangi bir devlet hastanesi yada özel psikiyatri yada psikolog kliniklerinde uzman eşliğinde bipolar bozukluk testi yaptırabilirsiniz.

Bipolar bozukluk hastaları Yorumları

Bipolar bozukluk hastaları hakkında sizde yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz.