Balgat Cevizlidere Cad. No: 42 D:21

Çankaya / Ankara

Çağrı Merkezi

0 850 302 65 26

Böbrek taşı Nasıl oluşur ?

Tıpta nephrolithiasis’ veya urolithiasis olarak da bilinen böbrek taşı hastalığı, idrar yolunda katı madde parçası (böbrek taşı) oluşması durumudur.

Böbrek taşı çoğunlukla böbrek içinde oluşur ve vücudu idrar akışıyla terkeder. Küçük bir taş semptomlara neden olmadan iyileşebilir. Bir taş 5 milimetre (0,2 in)’dan çok  daha büyürse, üreter tıkanmasına neden olarak belde veya karında şiddetli ağrıya neden olabilir. Taş ayrıca idrarda kan, kusma veya ağrılı idrara çıkma ile sonuçlanabilir.

Böbrek taşı olan kişilerin yaklaşık yarısında on yıl içinde bir tane daha olacaktır.

Çoğu taşlar genetik ve çevresel faktörlerin birleşimiyle oluşur.Risk faktörleri arasında yüksek idrar kalsiyum seviyeleri, obezite, bazı gıdalar, bazı ilaçlar, kalsiyum takviyeleri, hiperparatiroidizm, gut ve yeterince sıvı içmemek vardır. İdrar içindeki mineraller yüksek konsantrasyonda olduğunda böbrekte taşları oluşur Teşhis genellikle semptomlara, idrar testine ve tıbbi görüntüleme’ye dayanır. Kan testleri de faydalı olabilir.

Kalsiyum oksalat veya ürik asit gibi maddeler idrar’ da normalde beklenenden daha yüksek yoğunlukta bulunursa böbrek taşı oluşur. Bu maddeler kristaller halinde böbrekte çökelebilir ve zamanla büyüyerek böbrek taşını oluşturur.

Taşlar yer değiştirerek veya idrar kanallarından aşağıya doğru hareket ederek vücuttan atılabilir. Ancak idrar kanalının herhangi bir düzeyinde takılarak idrar akışına engel oluşturan taşlar genellikle korkulan, şiddetli tipik böbrek ağrısına yol açar.

 

BÖBREK TAŞI OLUŞMAMASI İÇİN NE YAPMALIYIZ ?

Su başta olmak üzere sıvı alımını artırmak böbrek taşını önlemek için yapılması gerekenlerin başında gelir.

Normal şartlar altında idrar açık sarı olmalıdır. Çay, kahve, meyve suları ve asitli içecekler yerine, su tüketimi artırılmalıdır.